Η Καλιφόρνια στοχεύει να μεγιστοποιήσει τις επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας για τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια εργατικών διαφορών

Αυτή την άνοιξη, οι εργαζόμενοι της Chevron κατέθεσαν ότι η εταιρεία ακύρωσε την υγειονομική κάλυψη για εκατοντάδες μέλη της United Steelworkers Local 5 στο διυλιστήριο του Ρίτσμοντ της Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια μιας απεργίας που διήρκεσε τελικά δύο μήνες. Χιλιάδες νοσηλευτές στο Stanford Health Care είπαν τον Απρίλιο ότι θα έχαναν την ασφάλιση υγείας τους εάν δεν επέστρεφαν στην εργασία τους κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας απεργίας τους. Περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Sequoia στο Redwood City έλαβαν ένα παρόμοιο μήνυμα όταν προχώρησαν σε απεργία στα μέσα Ιουλίου, μετά την αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για τα συμβόλαια.

Το πάγωμα των παροχών ασφάλισης υγείας είναι μια κοινή τακτική σε μια εργατική διαμάχη, διότι χωρίς αυτά, οι εργαζόμενοι μπορούν να πειστούν ευκολότερα να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της διοίκησης. Αλλά οι νομοθέτες της Καλιφόρνια δίνουν ένα προβάδισμα στους επιτιθέμενους.

Ο βουλευτής Jim Wood, Δημοκρατικός, ελπίζει ότι ένας νέος νόμος στην Καλιφόρνια που συνέταξε θα αποτρέψει τους εργοδότες από το να περικόψουν τα επιδόματα υγείας κατά τη διάρκεια εργατικών διαφορών, επιτρέποντας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού κλάδου να μεγιστοποιήσουν τις κρατικές επιδοτήσεις για κάλυψη που αγοράζονται μέσω της Covered California, της αγοράς ασφάλισης υγείας της πολιτείας. Το νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο, χρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδία Εργασίας της Καλιφόρνια, το Συμβούλιο Δημοσίων Υποθέσεων των Teamsters της Καλιφόρνια και την Εργατική Ομοσπονδία της Κομητείας του Λος Άντζελες.

«Ο σκοπός της νομοθεσίας είναι να πει «Όχι, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», είπε ο Γουντ. «Μην το ξαναδοκιμάσεις ποτέ».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Covered California, Kelly Green, οι εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα καλύπτονται τα ασφάλιστρά τους σαν το εισόδημά τους να ήταν ακριβώς πάνω από το επίπεδο επιλεξιμότητας του Medicaid. Το κράτος θα λάμβανε υπόψη την ομοσπονδιακή επιδότηση του εργάτη και θα κάλυπτε τη διαφορά. Για παράδειγμα, ένα άτομο που κερδίζει 54.360 $ ετησίως μπορεί να πληρώνει το 8,5% του εισοδήματός του, ή περίπου 385 $ το μήνα, σε ασφάλιστρα στο πλαίσιο ενός προγράμματος υγείας μεσαίας κατηγορίας. Σύμφωνα με το νέο νόμο για τους απεργούς εργαζομένους, εκείνο το άτομο που θα επιλέξει το ίδιο πρόγραμμα δεν θα πληρώσει τίποτα σε ασφάλιστρα – σαν να έβγαζε 20.385 $ το χρόνο – για τη διάρκεια της απεργίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε μια διευρυμένη επιδότηση βάσει του νόμου για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης. Η παράταση της επιδότησης θα συνεχιστεί έως το 2025 βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Το κρατικό τμήμα της επιδότησης θα μπορούσε να αυξηθεί μόλις λήξει η ομοσπονδιακή αύξηση.

Μια εκτίμηση που μοιράστηκαν τα συνδικάτα με την πολιτεία πρότεινε ότι ο νόμος θα κόστιζε στην Καλιφόρνια κατά μέσο όρο 341 $ το μήνα ανά εργαζόμενο – με τις απεργίες να διαρκούν από έναν έως δύο μήνες. Εργατικές ομάδες εκτιμούν ότι ο νόμος θα επηρεάσει λιγότερους από 5.000 εργαζόμενους ετησίως. Η Καλιφόρνια έχει περίπου 15 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και οι απεργίες είναι γενικά η τελευταία λύση στις εργατικές διαπραγματεύσεις.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις. Η εταιρεία Chevron, Stanford Health Care και Sequoia Hospital, Dignity Health, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Το νομοσχέδιο δεν συνάντησε καμία επίσημη αντίδραση από επιχειρήσεις ή ομάδες φορολογουμένων. Οι καλυπτόμενες επιδοτήσεις της Καλιφόρνια υποστηρίζονται από έναν συνδυασμό ομοσπονδιακής και κρατικής χρηματοδότησης ως μέρος του νόμου για την προσιτή φροντίδα, επομένως δεν υπάρχει άμεσο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Πέρυσι, ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, Δημοκρατικός, υπέγραψε τον Νόμο για την Προστασία της Υγείας των Δημόσιων Υπαλλήλων, ο οποίος απαγορεύει στους δημόσιους εργοδότες να περικόψουν την υγειονομική κάλυψη κατά τη διάρκεια μιας εξουσιοδοτημένης απεργίας. Ο νέος νόμος της ιδιωτικής βιομηχανίας είναι διαφορετικός: Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση — ή οικονομική κύρωση — για την ανάκληση των παροχών υγείας κατά τη διάρκεια των απεργιών.

Σε εθνικό επίπεδο, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή και τη Γερουσία έχουν πιέσει για την πλήρη απαγόρευση της πρακτικής, αλλά κανένα νομοσχέδιο δεν την έχει βγάλει από την επιτροπή.

Όταν οι εργαζόμενοι στην Καλιφόρνια χάνουν τις παροχές υγείας που χορηγούνται από τον εργοδότη, μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα Medicaid της πολιτείας, γνωστό ως Medi-Cal, ή να πληρούν τις προϋποθέσεις για να αγοράσουν ασφάλιση υγείας μέσω του Covered California. Με την τελευταία επιλογή, οι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν μια ποικιλία επιδοτήσεων για να βοηθήσουν στην πληρωμή των μηνιαίων ασφαλίστρων τους. Γενικά, όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα μιας οικογένειας, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιδότηση.

Αλλά ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για το Covered California, αυτή η ασφάλιση μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβή από τα σχέδια που είχαν μέσω της δουλειάς τους – μερικές φορές τρώει το 30% έως 40% του εισοδήματός τους, είπαν οι υποστηρικτές. Και οι εργαζόμενοι που απεργούν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις, καθώς η κάλυψη ενδέχεται να μην τεθεί σε ισχύ μέχρι τον επόμενο μήνα.

“Αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα της ύπαρξης ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με την απασχόληση”, δήλωσε η Laurel Lucia, διευθύντρια του προγράμματος υγειονομικής περίθαλψης στο Εργατικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Berkeley. «Είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν υπήρχαν απολύσεις ή απολύσεις, οι άνθρωποι έχασαν την κάλυψη με βάση την εργασία όταν τη χρειάζονταν περισσότερο».

Οι απεργοί εργάτες της Sequoia κατέληξαν σε συμφωνία με την Dignity Health και επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις των 208 κλινών πριν λήξει η κάλυψη υγείας την 1η Αυγούστου, αλλά ορισμένοι είπαν ότι μπορεί να είχαν παραμείνει στη γραμμή των πικετοφοριών περισσότερο, αν όχι από φόβο ότι θα χάσουν τα δικά τους οφέλη.

«Ήταν πολύ τρομακτικό», είπε η Mele Rosiles, πιστοποιημένη βοηθός νοσηλευτή και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του συνδικάτου, η οποία ήταν έγκυος εκείνη την εποχή. «Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους μας ένιωσαν ότι απειλούνται από αυτή την κίνηση του εργοδότη μας να αφαιρέσει την ασφάλιση υγείας της οικογένειάς μας εάν δεν επιστρέψουμε στη δουλειά».

Η Ένωση Σχεδίων Υγείας της Καλιφόρνια εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με μια πρώιμη έκδοση του νομοσχεδίου που προσπαθούσε να δημιουργήσει μια κατηγορία για απεργούς εργαζομένους, αλλά ο βιομηχανικός όμιλος απέσυρε την αντίθεσή του αφού διαπιστώθηκε ότι η Covered California μπορούσε να διαχειριστεί την αλλαγή χωρίς αυτήν.

Η Covered California εκτιμά ότι θα δαπανήσει περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει το όφελος. Ο οργανισμός είπε ότι θα δημιουργήσει ερωτήσεις αιτήσεων για να ελέγξει τους κατάλληλους εργαζόμενους και να τους υπενθυμίσει να σταματήσουν την κάλυψη αφού επιστρέψουν στην εργασία τους.

Το KHN (Kaiser Health News) είναι ένα εθνικό newsroom που παράγει εις βάθος δημοσιογραφία για θέματα υγείας. Μαζί με την Ανάλυση Πολιτικής και την Έρευνα, το KHN είναι ένα από τα τρία κύρια επιχειρησιακά προγράμματα του KFF (Kaiser Family Foundation). Το KFF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εξοπλισμένος να παρέχει πληροφορίες για θέματα υγείας στο έθνος.


Ακολουθήστε μας για περισσότερες ιστορίες όπως αυτή


Το CapRadio παρέχει μια αξιόπιστη πηγή ειδήσεων εξαιτίας σας. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, οι δωρεές από ανθρώπους σαν εσάς υποστηρίζουν τη δημοσιογραφία που μας επιτρέπει να αποκαλύπτουμε ιστορίες που έχουν σημασία για το κοινό μας. Εάν πιστεύετε σε αυτό που κάνουμε και υποστηρίζετε την αποστολή μας, παρακαλώ δωρίστε σήμερα.

Κάντε δωρεά σήμερα

Leave a Comment