Οι ειδικοί λένε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σωτήρια για τα συστήματα υγείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα – EURACTIV.com

Η προώθηση μιας διατροφής πλούσιας σε δημητριακά ολικής αλέσεως θα πρέπει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των τεταμένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, τόνισαν οι ειδικοί, τονίζοντας τον ρόλο τους στην πρόληψη μεγάλων μη μεταδοτικών ασθενειών.

Η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε αναταραχή στα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης – και, μεταξύ της αύξησης των υπερμικροβίων και της γήρανσης του πληθυσμού, οι πιέσεις είναι απίθανο να αμβλυνθούν σύντομα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτό αφήνει ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με τους τρόπους διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στο μέλλον.

Για την Janne Martikainen, οικονομολόγο υγείας και καθηγήτρια φαρμακοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, το κλειδί είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα προληπτικά μέτρα.

«Αν θέλουμε να αυξήσουμε τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, πρέπει να περάσουμε από τη θεραπεία στην πρόληψη, είναι ξεκάθαρο», τόνισε σε πρόσφατη εκδήλωση, υποστηρίζοντας την ανάγκη να επικεντρωθούμε σε μια ολιστική προσέγγιση που επηρεάζει το πραγματικό κόστος της φροντίδας.

Και σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται εν μέρει στη διατροφή μας – ιδιαίτερα στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως «το κύριο μέρος μιας υγιεινής διατροφής»

Σε συνέντευξή της στο EURACTIV, η Michaela Pichler, γενική γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Επιστήμης και Τεχνολογίας Δημητριακών (ICC), μίλησε για τη σημασία των δημητριακών, αλλά και για την έλλειψη βιομηχανικών προτύπων, επισήμανσης και προώθησης των τροφίμων με δημητριακά.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι οποιοσδήποτε τύπος δημητριακών που δεν έχει εξευγενιστεί και αντ’ αυτού διατηρεί και περιλαμβάνει ολόκληρο τον πυρήνα. Αυτοί οι τύποι δημητριακών έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα δημητριακά και προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία, είπαν οι συμμετέχοντες στην επιτροπή.

Παρά τα ισχυρά στοιχεία που δείχνουν τα οφέλη για την υγεία των δημητριακών ολικής αλέσεως, η πρόσληψή τους σε ολόκληρη την ΕΕ παραμένει χαμηλή.

Η εμβληματική πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα, η στρατηγική «Farm to Fork», επισημαίνει ότι ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σακχάρων, αλατιού και λίπους εξακολουθεί να υπερβαίνει τις συστάσεις, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως είναι «ανεπαρκής».

«Χρειαζόμαστε μια λύση για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τα δημητριακά είναι μια λύση για αυτό», είπε ο Martikainen, σημειώνοντας ότι έχουν «τεράστιες δυνατότητες να υποστηρίξουν την ανθεκτικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».

Αυτό συμβαίνει επειδή η πλούσια θρεπτική αξία των δημητριακών ολικής αλέσεως έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου σημαντικών μη μεταδοτικών ασθενειών, εξήγησαν.

«Με βάση τα στοιχεία που γνωρίζουμε, όταν αυξάνουμε την πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου δύο και ορισμένων τύπων καρκίνου», είπε ο Martikainen.

Ομοίως, ο Roberto Volpe, ιατρικός ερευνητής και εκπρόσωπος της Ιταλικής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Πρόληψης (SIPREC) στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Δίκτυο (EHN) επεσήμανε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις 50 επιπλέον γραμμάρια ανά 1000 χιλιοθερμίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα. βρέθηκε ότι μειώνει την καρδιαγγειακή θνησιμότητα έως και 20% και τη θνησιμότητα από καρκίνο κατά 12% τη θνησιμότητα από καρκίνο κατά περίπου 12%.

«Με μία μόνο κουταλιά δημητριακά ολικής αλέσεως, θα μπορούσαμε να καταπολεμήσουμε τόσες πολλές ασθένειες», επεσήμανε.

Εν τω μεταξύ, η Kelly LeBlanc, διευθύντρια διατροφής στο Συμβούλιο Ολόκληρων Σιτηρών, πρόσθεσε ότι επειδή τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά, μας δίνουν “περισσότερη διατροφική έκρηξη για το χρήμα μας”.

Αυτά είναι καλά νέα τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία, τόνισε.

«Επομένως, όταν προσπαθούμε να αποφασίσουμε πώς να μεγιστοποιήσουμε κάθε οικόπεδο για το καλύτερο διατροφικό αποτέλεσμα, η προτεραιότητα στα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι άσκοπη, καθώς μας βοηθούν να καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά», κατέληξε.

Και, χάρη στη φθηνότητα των δημητριακών ολικής αλέσεως, είναι επίσης μια λύση που λειτουργεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Saskia De Pee, επικεφαλής της ανάλυσης για την επιστήμη τροφίμων και διατροφής στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP).

Σημειώνοντας ότι έως και τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, ο De Pee τόνισε ότι η ενίσχυση των βασικών τροφίμων μπορεί να είναι ένας οικονομικός και πολιτιστικά κατάλληλος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότεροι του κόσμου έχουν πρόσβαση σε υγιεινές και ποικίλες δίαιτες.

«Υπάρχουν μερικά πολύ ωραία παραδείγματα από όλο τον κόσμο δημητριακών ολικής αλέσεως», είπε, αναφέροντας ιστορικά παραδείγματα από την Ινδία και την Αιθιοπία και τονίζοντας την ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι κοινότητες να επιστρέψουν στα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα για να αυξήσουν την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως.

[Edited by Gerardo Fortuna/Alice Taylor]

Leave a Comment